Statement

Olen Kirsi Manninen, korumuotoilija ja taiji- opettaja seitsemän tähden kylästä Mikkelin Otavasta. Taiji on elämäntapani ja se näkyy muotoilussani, jossa on rento ja iloinen ote. Teokset ovat yksinkertaisia oivalluksia, kuten Otava– sormus, jossa tähtikuvio kiepahtaa sormen ympäri. Kaikki tuotteet valmistetaan alusta loppuun Suomessa ympäristöä kunnioittaen. Kierrätystaiteilija Matti Mattsson antoi minulle intiaaninimen Little Big Woman tutustuessamme vuonna 2008. 

MOTTO & VISIO

Little Big Woman on ajattelutapa jossa mahdottomalta tuntuvat asiat ovat aina ratkaistavissa. Mottona elämässäni käytän Audrey Hepburnin lausahdusta

Nothing is impossible, the word itself says ‘I’m possible’

– A. Hepburn

Vapaasti suomennettuna: Mikään ei ole mahdotonta – MahdotOn. Haasteet ovat edellytys keshitykselle. Taiji on opettanut minut ajattelemaan näin. Taijin oppimisessa keskeisenä osana on itsensä haastaminen ja sitä kautta oivaltaminen. Tämä on tärkeää myös luovassa työssäni.

Haluan jakaa kallisarvoista tietotaitoa eteenpäin. Visioni on tuoda taiji osaksi hyvinvointia Järvi-Suomen alueella ja korostaa minulle ja ympäristölle tärkeitä asioita muotoilun avulla.

MUOTOILUN ERI LÄHTÖKOHDAT

Muotoilun lähtökohdat ovat minulle yksilölliset joka tuotteen kohdalla. Toisinaan idea tipahtaa päähäni kun sitä vähiten odotan ja joskus lähtökohtana toimii materiaali ja sen alkuperä. Keskusteleminen tärkeiden henkilöiden kanssa ja taiji avaavat alitajuntani syvimmät uumat, josta ideat kumpuavat. Keskeisimmät työni toimivat hyvinä esimerkkeinä, joista kerron sinulle seuraavaksi.

Järvi

Järvi- sarja on tutkielma ensimmäisestä koskaan tekemästäni korusta, ennen kuin minulla oli aavistustakaan että minusta tulee korumuotoilija. Lähtökohta teoksille on ala-asteella vuonna 1995 isoäidille tekemäni rintaneula, joka on maalattua posliinia.

Järvi -sarjan rintaneula 5/10 Uoma

Ihailen lapsuuden työn spontaania muotokieltä ja rohkeita värejä. Tutkin korun muotoa uudelleen posliiniin. Annoin materiaalin viedä käsiä ja kokeilin ensin muistella tekniikkaa, jota käytettiin ala-asteella tehtyyn koruun. Kokeilujen kautta löysin tekniikan, josta syntyi vesistöön viittaavia pintoja ja muotoja. Lasitteiden värit valikoituivat muotokielen mukaan veden väreihin. Korujen pinta muistuttaa veden liplattavaa pintaa ja veden virtauksien muovaamaa pohjaa.

Isoäidille ala-asteella tekemäni rintaneula. Nykyään käytän tätä korua erikoistilaisuuksissa kuten Korun Päivänä 10.10.

Posliinikorumaisema Järvi edustaa Suomen vesistön rikkautta. Suomen järvet edustavat minulle vapautta, puhtautta ja liikkuvuutta. Sana järvi on minulle tärkeä ja kaunis. Veden liike on loputon opinahjo.

Harrastukseni on lukea Tommy Tabermannin tuotanto läpi kronologisesti ja teoksessa Kipeästi keinuu keinumme uppouduin seuraavaan runoon joka kuvaa Järvi -korujen tunnelmaa:

Pieni laulu vapaudesta

Vapaus on käsittämätöntä ja luonnollista kuin vesi.
Vapaudella on veden voima tunkeutua pienimmästä raosta.
Pakkovaltojen purret hukkuvat matkalla näiden silmien poikki.
Vapaus asuu ihmisissä, ihmisissä puron kyky ja putouksen voima.

T.Tabermann

Tabermann on yksi tärkeimmistä innoittajistani.

Otava

Jos pyydät minua nyt viemään kotiin, vien sinut tähtiin.

Otava– sormus syntyi, kun halusin kietoa kodin onnen sormen ympäri vuonna 2011. Tutkin Otavan juuriani ensimmäiseen PULA -korunäyttelyyn vuonna 2012. PULAssa kanssani on Susanna Feuerbacherin ja Fanni Ala-Uotila. Näyttelytyöni keskiössä oli tämä sormus.

Otava- sormus on ensimmäinen tuotteeni ja kuin oma ensimmäinen lapsi minulle.

Otava toimii johdattajana ja symbolina maailmankaikkeuden yhteneväisyyksille. Maapallo on yksi yhteinen kotimme, josta meidän tulee pitää huoli.

Riemukupla / Pronssinen Otava ja Paula Pääkkösen käsin puhaltama lasi / 2012 PULA -näyttelytyö

Mikaeli

Mikaeli- reppu edustaa muotoilua, jonka lähtökohtana on materiaali ja sen alkuperä. Nahka on peräisin konserttitalo Mikaelista, jonka sohvat verhoili uuteen uskoon verhoilijamestari Miina Montonen-Fehrmann. Olin onnekas saadessani Miinalta osan vanhoista päällisistä. Mikaeli on Mikkelin arkkitehtuurin helmi ja halusin tehdä tuotteen, joka antaa kunniaa rakennukselle ja muistuttaa muotokielellään materiaalin alkuperästä.

Mikaelin on suunnitellut professori Arto Sipinen. Rakennus on valmistunut vuonna 1988 ja se sijaitsee kauniilla paikalla lähellä Mikkelin keskustaa Hanhilammen luonnonsuojelualueen tuntumassa Pankalammen rannalla. Reppuja valmistui prototyypin lisäksi 11 kappaletta ja jokainen yksilö on numeroitu messinkilaatalla 0-10. Jäljellä olevat numerot voit tarkistaa puodistani.

Mikaeli

Mikaeli -reppu ja uudelleen verhoillut sohvat konserttitalossa.

Työhuoneeni ja kotini sijaitsee Otavassa 50-luvun kauppakiinteistössä vitostien tuntumassa. Kaikki tuotteeni valmistetaan alusta loppuun Suomessa ympäristöä kunnioittaen. Haluan tehdä kestäviä klassikkotuotteita, taidetta jonka arvo ei laske.

Arvot ja ideologia

Sydämellisyys

Olen sydämeltäni positiivinen ihminen, ja koen että minulla on paljon iloa jaettavaksi taijin (tai chi) ja korujen avulla myös muille. Sydämellisyys näkyy tavassani toimia ja intohimona taijiin ja koruihin. Opettaminen on minulle sydämen asia ja koruihin puran minulle tärkeitä aiheita. Leikittelen hullunkurisilla ajatuksilla ja tuon sen koruillani esiin, kuten Otava– sormus, jossa tähtikuvio kiepsahtaa sormen ympäri.

Tyhjyys

Maljan tai talon arvokkain osa on sen tarjoama tyhjä tila jota hyödynnämme. Avaruus, universumi ja tyhjyys ympärillämme on jokapäiväinen ihmetyksen kohde minulle. Ilman tyhjyyttä ei olisi mitään. Aineettomuus viehättää minua ja tutkin aihetta jatkuvasti. Tyhjyys edustaa myös kestävää ajattelua, en halua täyttää arvokasta tyhjää tilaa merkittömällä tavaralla.

Kunnioitus

Kunnioittamalla tyhjyyttä, olemassaolevaa materiaalia, ympäristöä ja erilaisuutta, ymmärtää sisäistä kauneutta. Kunnioitan tasavertaisesti jalometalleja ja muita materiaaleja. Uskon että arkisellakin materiaalilla on potentiaalia olla kestävä, kaunis ja arvokas. Korun arvokkuus ei ole kiinni sen materiaalista, vaan siitä kuinka korua käytetään, mikä sen taustalla oleva tarina on ja kuinka se on valmistettu.

Kiitollisuus

Osoittamalla kiitollisuutta ympäristöä, muita ihmisiä ja mahdollisuuksia kohtaan saan hyvän mielen. Kiitollisuus työstettävää materiaalia kohtaan antaa tuotteelle sielun.

Avoimuus

Olen avoin tuotannostani ja materiaalien alkuperästä. Olen sosiaalinen ja avoin kehitykselle.

Sattuma

Visioin paljon ja mietin toteutusta paperilla, mutta jätän sattumalle aina pienen tilan. Sattuma edustaa elämässäni rentoutta, rentoudella on erityinen merkitys ihmisen hyvinvoinnille ja sillä on erityinen rooli taijissa. Suuri visio ja vapautus on avain onneen.

Avarakatseisuus

Hyppään joskus tuntemattomaan. Elämä on seikkailu, jonka saan itse käsikirjoittaa, teen ja elän sen mukaan. Joskus poikkean sivujuoneen kauas pääjuonesta, mutta yleensä sillä on hyvä vaikutus. Aivan kuten taulua maalatessa täytyy välillä ottaa etäisyyttä jotta kokonaisuus näkyy paremmin. Kaikki on mahdollista!