Tarina

TYHJYYDEN RIEMUVOITTO

Olen Kirsi Manninen korumuotoilija ja taiji-opettaja. Olen ikuinen romantikko ja se heijastuu taiteessani. Taiji maadoittaa minua ja saa minut uskomaan ihmisen maagiseen voimaan. Kehoni on temppelini, linnunrata kotini ja mielikuvitus maailmani.

Hengitän keskeneräisyyttä, kehityksen jatkuvuutta. Taiji haastaa oppimaan lisää joka päivä. Myös taide tukee ajatteluani keskeneräisyydestä; vaikka saatan teoksen valmiiksi, tiedän sen olevan osa kokonaisuutta, kehitystä taiteilijana. Taiteilija tai taijin harrastaja ei voi koskaan olla valmis.

Korutaiteen ja muotoilun kautta käsittelen taijin kautta elämääni nousseita tärkeitä aiheita. Aiheita jotka ovat elämässä läsnä joka päivä; liike, energia, jatkuvat muutokset sekä elämän perus tarpeet. Lisäksi minulla on vahva tunneside runouteen ja musiikkiin, pyrin korujeni muotokielessä kauneimpiin lukemiini katkelmiin ja kuulemiini sävelmiin. Taiji on liikkuvaa runoutta ja äänetöntä musiikkia, siinä on virtaava rytmi.

Minulle tyhjyys on materiaa arvokkaampaa. Teoksiini en hanki uutta materiaalia; vähennän, uudelleenkäytän ja kierrätän. Lopulta teen vain aineetonta taidetta.

Tarkoitukseni on herättää sinut pohtimaan omaa suhdettaan ympäristöön, ja saada sinut oivaltamaan olevasi osa suurta kokonaisuutta. Ihminen ja luonto ovat suunnaton, yhteenkuuluva kokonaisuus. Ihminen on samalla myös tämän valtavan järjestelmän pienoiskuva, mikrokosmos makrokosmoksessa. Sinäkin olet kahden vastakohtaisen osan Yinin ja Yangin muodostama kokonaisuus. Mitä syvemmälle taijissa etenen, sitä enemmän Kiinalainen lääketiede ja ihmiskeho kiinnostaa.

Mitä on ihmisen ja korun välissä, mitä ei olisi ilman korua? Tämä on kysymys johon tulevilla töilläni pyrin vastaamaan. Lopulta keskityn tuottamaan aineetonta korua. Aineeton koru aiheena on kulkenut kanssani vuodesta 2013, se on suuri visio jota kohti kuljen. Taiji on keholla tuotettavaa aineetonta korua. Taiji saa olon kohenemaan ja itsetunnon vahvistumaan, taito tekee kauniiksi sisältä ja se huokuu ulospäin. Ei ole maailmassa mitään niin kaunista kuin henkilö, joka on sinut itsensä kanssa ja huokuu hyvyyttä ympärilleen.

Ylivertainen ihminen käyttää sydäntä kuin peiliä, hän ei saata asioita, kun ne menevät, eikä toivota niitä tervetulleiksi, kun ne tulevat, hän vastaa, muttei varastoi.

-Taoisti Zhuangzi

Arvot ja ideologia

Sydämellisyys

Olen sydämeltäni positiivinen ihminen, ja koen että minulla on paljon iloa jaettavaksi taijin (tai chi) ja korujen avulla myös muille. Sydämellisyys näkyy tavassani toimia ja intohimona taijiin ja koruihin. Opettaminen on minulle sydämen asia ja koruihin puran minulle tärkeitä aiheita. Leikittelen hullunkurisilla ajatuksilla ja tuon sen koruillani esiin, kuten Otava– sormus, jossa tähtikuvio kiepsahtaa sormen ympäri.

Tyhjyys

Maljan tai talon arvokkain osa on sen tarjoama tyhjä tila jota hyödynnämme. Avaruus, universumi ja tyhjyys ympärillämme on jokapäiväinen ihmetyksen kohde minulle. Ilman tyhjyyttä ei olisi mitään. Aineettomuus viehättää minua ja tutkin aihetta jatkuvasti. Tyhjyys edustaa myös kestävää ajattelua, en halua täyttää arvokasta tyhjää tilaa merkittömällä tavaralla.

Kunnioitus

Kunnioittamalla tyhjyyttä, olemassaolevaa materiaalia, ympäristöä ja erilaisuutta, ymmärtää sisäistä kauneutta. Kunnioitan tasavertaisesti jalometalleja ja muita materiaaleja. Uskon että arkisellakin materiaalilla on potentiaalia olla kestävä, kaunis ja arvokas. Korun arvokkuus ei ole kiinni sen materiaalista, vaan siitä kuinka korua käytetään, mikä sen taustalla oleva tarina on ja kuinka se on valmistettu.

Kiitollisuus

Osoittamalla kiitollisuutta ympäristöä, muita ihmisiä ja mahdollisuuksia kohtaan saan hyvän mielen. Kiitollisuus työstettävää materiaalia kohtaan antaa tuotteelle sielun.

 

Avoimuus

Olen avoin tuotannostani ja materiaalien alkuperästä. Olen sosiaalinen ja avoin kehitykselle.

 

Sattuma

Visioin paljon ja mietin toteutusta paperilla, mutta jätän sattumalle aina pienen tilan. Sattuma edustaa elämässäni rentoutta, rentoudella on erityinen merkitys ihmisen hyvinvoinnille ja sillä on erityinen rooli taijissa. Suuri visio ja vapautus on avain onneen.

 

Avarakatseisuus

Hyppään joskus tuntemattomaan. Elämä on seikkailu, jonka saan itse käsikirjoittaa, teen ja elän sen mukaan. Joskus poikkean sivujuoneen kauas pääjuonesta, mutta yleensä sillä on hyvä vaikutus. Aivan kuten taulua maalatessa täytyy välillä ottaa etäisyyttä jotta kokonaisuus näkyy paremmin. Kaikki on mahdollista!