Korutaide

Korutaide on puettavissa oleva pienoisveistos. Teos voi olla arkinen ja hillitty tai komeasti koreileva ja näyttävä. Korutaiteen teos voi olla myös objekti, jota ei ole tarkoitus pukea ylle.

Korutaiteelle ominaista on sen keholähtöisyys, objektilla tai teoksella on jokin kytkös kehoon. Koristautuminen on tunnistettu meidän tarpeeksi, ihminen on kautta ajan koristautumalla tuonut julki statusta, ideologiaa tai persoonaa. Muu luonto on ollut meille esimerkkinä, monet lajit käyttävät koristautumista viestintään, linnut, hyönteiset ja kukat ovat tuttu esimerkki.

Korutaide voi irtaantua kehosta ideologisesti tai arkisesti riisumalla. Kun korun riisuu pöydälle tai sille kuuluvaan telineeseen, se on edelleen korutaidetta. Taiteen muodoksi tunnistettuna korutaide on nuori, vaikka koru itse on vanha käsite. Lataa korutaideopas Korutaideyhdistyksen sivuilta ja lue lisää korutaiteesta yleisesti. Oma korutaiteen portfolio alkaa ensimmäisestä korusta, jonka olen tehnyt ala-asteella tietämättä, että myöhemmin opiskelen muotoilijaksi ja syvennyn korujen maailmaan intohimoisesti. Seuraavat ovat tuoreimpia töitä ja päivitän sivua sitä mukaa kun kehityn ja luon uutta.

Korutaidetta tilaustyönä?

Vuosien varrella olen päässyt tekemään mielenkiintoisia tilaustöitä korutaiteen parissa. Mikäli pidät minun työni jälkeä ja tyyliä sinulle sopivana ja olet kiinnostunut teettämään jotakin, ole rohkeasti minuun yhteydessä: kirsi@littlebigwoman.fi / 050 343 8373. Tilaustöihin kannattaa varata hyvin aikaa. Sinulla voi olla omaa materiaalia esim. itse kerätty kivi, vanhoja jalometallikoruja, jotka lojuvat käyttämättöminä tai voimme lähteä tekemään suunnitelmaa ja minä hankin vastuulliset materiaalit työtä varten.

Rukous

Rukous on luova yhteistyö keraamikko Paula Ruuttusen kanssa. Paula valmisti pannun ja minä siihen kahvan. Paula antaa käsien kautta teoksilleen sielun, itse tutkin sielun matkaa ja sen merkitystä, sielu edustaa vahvinta arvoani, tyhjyyttä. Kehollisuus on läsnä molempien työssä. Korutaide on keholähtöistä ajattelua, Paulan keraamiset käyttöesineet ovat vahvasti keholla koettavia ja keho on myös käsite; englannin kielellä pannun runkoa kutsutaan sanalla body.

Paula haluaa että hänen teokset ovat osana arkea, kauniit astiat on tehty kestämään käyttöä, koristamaan arkea. Korutaide ei välttämättä aina tarkoita puettavissa olevaa esinettä ja itse leikittelen ajatuksella käytettävyys. Meidän yhteistyössä tehdyt pannut on ostettavissa verkkokaupan Soul, Body & Function osastolta.

Rukous | 2021 | helmet, silkki, hopea | Posliinin työstö Paula Ruuttunen | Kuvaaja Pihla LIukkonen

Kasvottomat ikonit

Kasvoton ikoni on minun tutkimustyö ajastamme. Tämä työ on kehitysvaiheessa ajatuksen tasolla, jonka kautta minä pohdin miksi ikonisoimme henkilöitä. Minulle puut ja ympäröivä kasvillisuus ja luonnon monimuotoisuus ovat suurempia palvonnan kohteita kuin henkilöt ja yritän sulauttaa ihmistä takaisin osaksi luontoa, josta olemme hieman vieraantuneet. Kasvottomat ikonit ilmentää aineen kautta aineetonta korua. Väännän kasvottomia ikoneita kunnes ymmärrän tätä selfiekulttuurin aikaa, jossa elän juuri nyt. Joskus nämä ikonit suutelevat ja ne ovat rukoukseni suudelmille, jotka parantavat maailman, kutsun näitä teoksia nimllä Hetki ennen suudelmaa ja voit ostaa yhden ainutlaatuisen parin täältä.

Kasvoton ikoni etelästä | reliefi | taivutettu messinkilevy, varjo | 2020

Kunniamerkki hyvälle rakastajalle

Rakkaus voittaa kaiken ja hyvät rakastajat ansaitsevat kunniamerkin. Tämäkin teos syntyi, kun perehdyin sydämeen elimenä ja symbolina. Sydän on kehomme keisari ja suudelma on sydämen sakramentti.

Kunniamerkki hyvälle rakastajalle | rintaneula | 2020 | messinki, hopea, helmet, silkki

Kolehti yksinäisille

Kolehti yksinäisille -teos valmistui keväällä 2020, kun vuonna 2019 perehdyin sydämeen elimenä ja symbolina. Sydämen pohjalta nousi pintaan kivulias aihe, yksinäisyys. Yksinäisten kolehtiin kerätään suudelmia, halauksia, keskusteluja ja läsnäoloa kaikille maailman yksinäisille. Pysähdy miettimään ja anna ajatuksesi yksinäisyyden poistamiseksi. Me kaikki koemme joskus yksinäisyyttä, onnekkaat vähemmän toiset enemmän, olemme yhdessä yksin. Osallistu kolehtiin antamalla hetki jollekin yksinäiselle tai ajattele globaalisti kaikkia yksinäisiä ja rukoile heille lievennystä. Haluatko teoksen esille jonnekin tiettyyn paikkaan? Ota minuun yhteyttä, jos olet kiinnostunut vuokraamaan tai ostamaan teoksen: kirsi@littlebigwoman.fi / 050 343 8373

Kolehti yksinäisille | 2020 | messinki, kupari, kangas, muokatut kolikot ja setelit

Korun päivä 10.10

Korutaideyhdistys on nimennyt 10.10. valtakunnalliseksi Korun päiväksi. Korun päivää on vietetty vuodesta 2013. Korun päivään osallistuminen on todella helppoa. Kaiva korusi esille laatikoista ja rasioista ja pue ne yllesi töihin, kouluun tai vaikkapa lenkille! Ilahduta työkavereitasi, ystäviäsi ja itseäsi muistelemalla millaisia tarinoita koruihisi liittyy ja vie ystäväsi vaikka korukahveille!

Itse käytän korun päivän kunniaksi ensimmäistä tekemääni koruani, jonka olen tehnyt isoäidilleni ala-asteella vuonna 1995. Se muistuttaa lapsuudesta ja mummista. Rohkeat värit valitsin mielikuvasta mummiin, Irja vietti paljon aikaa metsässä ja puutarhassa. Tutkimalla tätä korua sai alkunsa Järvi-sarja. Nykyään käytän kyseistä korua Korun päivänä 10.10 jolloin muistelen mummia ja juhlin etenevää elämääni korutaiteilijana. Tähän mennessä koru on ollut mukana Korun päivänä mm. taiji-tunnilla, pajassa, junassa ja RIISAssa ja korukävelyllä Otavassa.

2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022


2023
Hääkuva vuodelta 1947 ja rintaneula mummille vuodelta 1995