Maisema

Uniikki korutaidesarja eri maisemista, jonka lähtökohtana on lapsena tehty rintaneula mummille.

Posliinirintaneula lehtikultauksella Järvi- korusarjasta.

Maisema on korutaidesarja joka vie katsojan eri ympäritöihin Suomen luontoon, kaksi ensimmäistä maisemaa liittyvät vahvasti minun lapsuuden maisemiin, toinen on järvimaisema ja toinen maalaismaisema. Lähtökohta teoksille, ja osana kokonaisuutta, on ala-asteella isoäidille tekemääni rintaneula, joka on maalattua posliinia.

Ihailen lapsuuden työn spontaania muotokieltä ja rohkeita värejä. Tutkin korun muotoa ja värejä uudelleen posliiniin ja vaneriin. Posliinin kanssa annoin sattuman puuttua peliin niin, että kokeilin ensin muistella tekniikkaa, jota käytettiin ala-asteella tehtyyn koruun ja lopulta kokeilujen kautta syntyi vesistöön viittaavia pintoja ja muotoja, jonka mukaan lasitteiden värit valikoituivat. Kiitos asiantuntijan avusta ja posliinisten työstön mahdollistamisesta Studio paratiisin keramikko Asta Aallolle.

Vaneripalaset ovat sattumanvaraisesti löydettyjä hukkapaloja. Tämä työ sai alkunsa Hanna Vahvaselän piirretään ja maalataan puulle– kurssilla syksyllä 2016. Ajatus oli tutkia mummin korun värimaailmaa ja tästä koko Maisema-idea sai alkunsa. Myös Hannan työ Äkkiä on talvi nähdään asuntomessujen showroomissa.

Molemmista kokonaisuuksista muodostuu kollaasi, jonka kaikki osat toimivat yksittäisinä koruteoksina. Myös alkuperäinen koru vuodelta 1995 on osana teosta. Maisema on tutkielma ensimmäisestä koskaan tekemästäni korusta, ennen kuin minulla oli aavistustakaan että minusta tulee korumuotoilija.

Järvi

Aava- rintaneula Järvi- sarjasta. Posliini ja lehtikulta.

Posliinikorukollaasi Järvi edustaa Suomen vesistön rikkautta järvimaisemaa. Rintaneulojen toinen väri on maanläheinen hiekkaan, kallioon ja savipohjaan viittaava, ja toinen on tumman sininen. Lisäksi yksityiskohdissa on lehtikultausta, joka edustaa katinkullan sekä veden kimallusta auringon tai kuun valossa ja rikkautta jota Saimaa Mikkelissä edustaa. Posliinin pinta muistuttaa veden liplattavaa pintaa ja muotokieli viittaa myös kalastamiseen, isoisäni Hisku oli kalamies.

Mielessäni ei ole montaa muistoa Hiskusta ennen kuin hän halvaantui, mutta eräs talvikalastusmuisto on jääyt mieleen, kun pääsin mukaan verkoille. Olin onnellinen lapsi ja sain viettää paljon aikaa vedessä, rakastin sukeltamista ja olen aina tykännyt syödä kalaa. Vesistöt ovat edelleen minulle mieluinen ympäristö tämä teos olkoon kunnianosoitus rikkaalle vesistöllemme. Olen kiitollinen puhtaasta vedestä, joka päivä.

Alkuperäinen mummille äitienpäivälahjaksi vuonna 1995 tekemäni rintaneula. Nämä värit toistuvat Maalla- teoksen vanerisissa koruissa.

Maalla

Vanerin hukkapaloista tehty kollaasi, edustaa puhdasta pelto- ja metsämaisemaa vesistön äärellä. Myös vaneriseen tulee lehtikullattu yksityiskohta, joka edustaa rikasta maaperää, aurinkoa ja luonnon antimia ja kunnioitusta metsiä kohtaan. Tämä Maalla- kollaasi on väritykseltään alkuperäisen posliinikorun mukainen, sen värinen millaisena näin mummini, iloisen keltaisena ja rehevän vihreänä, Irja-mummi rakasti puutarhatöitä. 

Tämä kokonaisuus vie minut myös äitini lapsuuden kotiin Kokkosenlahteen, jossa myös minä vietin kesäaikaa serkkujen luona kyläillen. Enon perheen luona maalla oli mukavaa, sai heilua ”heinähaarukan” varressa ja uida itsensä ryppyiseksi.Serkut tapasivat kutsua minua uimamaisteriksi.

Järvi- ja Maalaismaisema ovat nähtävillä Mikkelin asuntomessujen Suomi 100- kohteessa 14.7. – 13.8.2017. Tervetuloa Saimaan äärelle nauttimaan taiteesta!

Mielikuvitus

Jatkan Maisema- sarjaa PULA5- näyttelyssä, johon teen mielikuvitusmaiseman jonka materiaaleina on lahjoituksena saadut tarpeettomat tavarat ja roskat.

Lapsuuden järvimaisema Kokkosenlahdesta, mallina kaunis Meri-serkku ja posliinirintaneula lehtikultauksella Järvi- sarjasta.

Osa järvimaisemaa tämä posliininen rintaneula Aava

Mummin ja Hiskun hääkuva vuodelta 1947. Haluan tuoda tämän kuvan osaksi näyttelyä, kertomaan historiaa ja luomaan juhlallista tunnelmaa.